На Вінниччині обрали найкращий коровай

23.08.2016 2016-08-23

Їли запашні короваї та солодкі кавуни вінничани на святі обрядових хлібів і дідухів. У селі Білопілля на Козятинщині відбулось щорічне святкування “Народу вічний оберіг”.

На території Народного музею хліба свої експозиції представили усі сільські територіальні громади Козятинського району. Вони презентували весільну, йорданську, пасхальну випічку, ватрушки, пиріжки, різноманітну здобу та звичайні хліби.

Окрім дегустування випічки, відвідувачі обмінювались рецептами та навчались оздоблювати традиційний український коровай.

Справжньою окрасою свята стала виставка дідухів. Обрядові дідухи у вигляді коників, солом'яних чоловічків та чарівних лісовичків можуть стати як чудовою прикрасою для сільської хати, так і доповнити інтер'єр сучасної міської квартири.

Всі охочі також мали змогу відвідати  унікальний Народний музей хліба. В експозиції представлені старовинні знаряддя українських хліборобів: млинки, терниці, віялки, гребені, сита та велетенські кошики.

Також чимало відвідувачів оглянули пам'ятку історії XVIII століття — Музей-вітряк.

– Це єдиний з білопільських млинів, який вдалося зберегти, – каже директор музею Сергій Рибачук. – Колись їх було вісім, у тому числі — два водні.

Поки журі визначало кращі короваї та дідухи, гостей фестивалю розважали творчі колективи району. Також поблизу сцени місцеві мешканці організували збір короваїв та іншої випічки, яку волонтери планують передати українським військовим у зону АТО.

За підсумками конкурсу, переможцями стали коровай з Жежелева та дідух з Миколаївки.

Додати в обране

Ця функція доступна лише для зареєстрованих користувачів, будь ласка авторизуйтесь чи зареєструйтесь

Вхід в систему или Зареєструватись